RSS

«En av hans sterkeste ungdomsromaner»

31 jan

Barnebokkritikk.no har anmeldt «Alt jeg skylder deg er juling» og innleder slik: «Herman slår. Men hvorfor slår Herman? Arne Svingen flytter blikket fra offer til overgriper i det som må være en av hans sterkeste ungdomsromaner hittil.» Og her er avslutningen på anmeldelsen: «Handlingen følger en konsekvent logikk uten å bli forutsigbar, dialogen er levende og personene interessante og sammensatte. Vi ville neppe likt Herman om han gikk i klassen til barna våre, men vi liker ham her, i denne spennende og intelligente romanen, som rett nok inneholder en god porsjon dramatiske hendelser, men der det aller mest spennende skjer i selve språket. Da jeg vokste opp, pleide de voksne å si at volden begynner der språket slutter, noe som vel skulle bety at den som slo egentlig var dum og avmektig. Også hos Svingen er volden uttrykk for avmakt, og Herman sliter absolutt med å kommunisere med omverdenen. Men det som slår meg når jeg leser denne romanen, er hvor mye språk han likevel har, denne gutten, og den rastløse, søkende energien i det. Når Herman finner sammen med Silje, handler det mindre om fysisk tiltrekning enn om at ordene de kan utveksle seg imellom er raske og skarpe, som tankene han bærer på til daglig, og slagene han deler ut til fremmede idioter om natten. Det letter på trykket. Herman er verken dum eller avstumpet, men bærer en skam som må bearbeides og lindres. Det gjelder bare å finne ut hvordan. Alt jeg skylder deg er juling er et godt sted å begynne.» Les mer om boka

 
Kommentarer er skrudd av for «En av hans sterkeste ungdomsromaner»

Skrevet av den 31 januar , 2019 i alt jeg skylder deg er juling

 

Det er stengt for kommentarer.