RSS

Om Arne Svingen

Forfatter, f. 10.07.1967

  • Har skrevet over 100 bøker

  • Er oversatt til 25 språk

  • Har mottatt Brageprisen, Kulturdepartementets pris, Arks barnebokpris og flere andre priser

  • Har vært fulltidsforfatter i over 25 år

  • Har skrevet spesielt mange populære bøker for barn og ungdom

  • Er den 3. mest utlånte norske forfatteren på landets biblioteker

  • Klikk på de blå titlene under og les mer om bøkene

Arne SvingenArne Svingen sa opp jobben sin i 1997 for å skrive egne historier og debuterte som forfatter våren 1999 med romanen Handlingens mann som fikk gode kritikker og ble oversatt til tysk. Hans andre voksenroman, Stereo, utkom høsten 2000.

Forfatteren dobbeltdebuterte i 1999, da også hans første barnebok om Hubert, Flekken, ble utgitt. Siden har han skrevet ytterligere åtte bestselgerbøker om gutten med en egen evne til å havne i trøbbel. Flere av bøkene er oversatt til tysk, italiensk, svensk, ungarsk og dansk. Lydbøkene om Hubert er lest inn av forfatteren. Bøkene har også blitt filmatisert.  Det er til nå laget 26 timinutters animasjonsfilmer om Hubert som stadig vises i på NRK. TV-serien er også solgt til Sverige, Danmark og Finland.

Arne Svingen har profilert seg sterkt som barnebokforfatter. Som spenningsforfatter for barn kom gjennombruddet med Tause skrik (2001) som har kommet i svært mange opplag gjennom årene – senest i 2020.

De tøffeste gutta (2003) var opprinnelig en ti-episoders hørespillserie for radio, som også er blitt bok. Barneromanen har kommet i en rekke opplag ble siden filmatisert og hadde filmpremiere i 2013.

Svingen har også skrevet barneromaner som Gutten som gikk opp i røyk (2006), Dødsmyra (2001) og Litt av en plan! (2011). I 2003 presenterte forfatteren en ny bokserie for yngre barn, denne gang om Bendik og monsteret. Det er laget animasjonsfilm av Bendik og hans monsterunivers, filmen hadde premiere i 2014.

I 2002 utga forfatteren sin første ungdomsroman, Karisma, med handling fra musikkbransjen. Samme år kom reiseskildringen Aytollah Highway – en reise i Iran, en bok som ble trykket i flere opplag og er utgitt på National Geographic i Tyskland. I 2004 kom den flerkulturelle og kritikerroste ungdomsromanen Frosten kom tidlig. Året etter ble Sommeren vi kledde oss nakne utgitt, en annerledes kjærlighetshistorie sett fra både guttens og jentas side, skrevet sammen med Helene Uri. Boka er oversatt til tysk og dansk. Din vakre jævel! er tittelen på den andre boka som Uri og Svingen og skrev sammen, den utkom i 2012 og handler om et forhold mellom en ung gutt og en eldre kvinne.

Høsten 2005 kom Arne Svingens tredje voksenroman: Pøbelkomiteen. En vill, humoristisk og sår oppvekstskildring fra Grorud. Samme år kom også ungdomsromanen Svart elfenben, en mørk, dramatisk beretning om en norsk gutt som blir med kameraten, en tidligere barnesoldat, tilbake til Elfenbenskysten for å lete etter moren. Arne Svingen mottok Brageprisen for Svart elfenben og boka er oversatt til en rekke språk.

I 2007 startet Arne Svingen grøsserserien Marg & Bein sammen med Jon Ewo og Ingunn Aamodt. Forfatteren har blant annet skrevet Dødelig blitz, Et rop i skogen, Naskerne, Fingeren, Utsikt til døden, Skrekkens hus og Rattus Norvegicus

Allerede i 2007 mottok forfatteren Skolebibliotekarenes pris for samlet forfatterskap.

I 2012 startet forfatteren en egen spenningsserie for yngre lesere enn Marg & Bein-publikummet. Det kom hele fem titler i serien Svingens mørke verden allerede første året og det det finnes per 2023 hele 25 bøker i serien. Serien inneholder korte, illustrerte grøssere for barn som kan lese selv. Av alle Svingens bøker, er disse de mest populære.

I 2016 utkom de første bøkene i parallellserien til mørke verden-bøkene, nemlig Svingens gale verden. I denne serien er det kun humorbøker skrevet av Arne Svingen. Lydbøkene er i dag de mest strømmete Svingen-bøkene.

I 2019 kom Svingens første bildebok i samarbeid med den danske illustratøren Kamila Slocinska. Boka kom først ut i Danmark under tittelen Når kaniner bliver bange. I 2021 kommer Svingens første bildebokserie for småbarn: Leo-serien. I disse bøkene blir Leo til et nytt dyr i hver bok. Tegningene er ved Jenny Jordahl og Tiril Valeur.

Forfatteren har også jobbet med illustrerte romaner for ungdom/unge voksne. Den gjennomillustrerte boka Dager jeg har glemt utkom i 2007 – en roman som ble oversatt til tre språk og kom i flere opplag. Høsten 2010 kom en ny graphic novel med tittelen Med egne øyne. Mange illustrasjoner er det også i Verdens farligste gjeng som kom høsten 2013 som passer for yngre ungdom og barn. Den andre boka om gjengen utkom våren 2015 – og den tredje i februar 2017. Svingen skriver også barneromaner med absurd humor og mange illustrasjoner – Sofagrisene blir berømte (2012) og Benny-Bob-bøkene (2015 og 2017) er eksempler på det.

Gjennom årene har Svingen jobbet med en rekke utmerkete illustratører: Jenny Jordahl, Bjørn Ousland, Mikael Noguchi, Flu Hartberg, Kamila Slocinska, Reidar Kjelsen, Chrisoffer Grav, Øystein Sjølie, Torstein Nordstrand, Eivind Gulliksen, Jens Kristensen, Henry Bronken, Simon Nyhus, Tiril Valeur, Linda Bondestam og Ida Larmo.

Adrians atlas er en 600-siders trilogi som utkom i 2008 og 2009. Serien handler om unge Adrian som må reise verden rundt på jakt etter sin kidnappete familie.

Særlig stor internasjonal suksess har forfatteren hatt med Sangen om en brukket nese som kom i 2012 og er en roman full av humor og sårhet om fattigdom og annerledeshet, om sang og boksing – og det å ha en narkoman venn. Boka ble nominert til en rekke priser og mottok Kulturdepartementets litteraturpris og både en fransk-belgisk og amerikansk bokpris. Romanen har blitt Svingens mest oversatte roman og er utgitt i seksten land, deriblant Kina, Frankrike, Tyskland, Russland, Egypt, Sør-Korea og USA. I USA er boka forøvrig kjøpt av et av verdens største forlag – Simon & Schuster – som dermed også sitter på de verdensomspennende bokrettighetene på engelsk.

Fluesommer (2013) handler om et alvorlig tema: En pappa som slår. Samtidig er det en historie om vennskap, håp og de store drømmene her i livet. Revolvergutten (2014) handler om en gutt som vokser opp i en familie der alle er kriminelle. Oppfølgeren – Revolvergutten 2 – utkom høsten 2016. Ungdomsromanen Primitive pungdyr handler om en gutt som skal sette verdensrekord i negativitet og fikk særdeles gode anmeldelser høsten 2014. Våren 2015 kom Med beina på nakken ut, en bok om en gutt i rullestol som er på flukt nedover Europa sammen med faren sin, en bok som ble nominert til flere priser. Man dør litt hver dag er en thriller for ungdom fra 2016 og Midt i svevet fra 2018 er oversatt til russisk, dansk og samisk. Alt jeg skylder deg er juling er en roman om vold som utkom våren 2019 og Perfekt ondskap er en sår og humoristisk ungdomroman utgitt høsten 2020.

Det spesielle med romanen Et hundeliv (2017) er at fortelleren er en hund, og han er bikkja til en narkoman. Sammen lever de et forsoffent byliv som forandres brått da det banker på døra til hospitshybelen og der står en gutt som har noe viktig å fortelle. En himmel full av skyer er en miljøvernroman for barn som utkom høsten 2018, ble nominert til Brageprisen og vant Bokslukerprisen. Våren 2019 utkom Svingens nye serie om barneagenten Elvin Griff og det vil til sammen komme ti bøker i denne serien.

Forfatterens 100. bok ble Alle mine venner er vampyrer og utkom i 2020.  Dette historien om et barn fanget midt i en borgerkrig. Snitch (2021) er en historie som handler om følgene av et barneran. I Unike Edgar (2022) er forteller en gutt med Downs syndrom. Cash Money (2023) er en historie som tar utgangspunkt de stadig økende inntektsforskjellene her i landet. 

På bibliotekene i Norge er han i dag den tredje mest utlånte norske forfatteren, mye takket være de svært populære barne- og ungdomsbøkene.

Svingens fjerde voksenroman heter King size (2008) og er en bredt anlagt historie om kjærlighet på tvers av jernteppet under den kalde krigen. I 2010 utkom den første thrilleren om tidligere Kripos-etterforsker Lucinda Mørk: Lenket. Den andre boka i krimserien, Dårekisten, ble utgitt høsten 2011.

Mannen som gikk gjennom lydmuren er tittelen på roman som utkom høsten 2015. Her bruker Svingen sin store lidenskap – musikk – som en viktig ingrediens i den humoristiske og såre historien om Birger Brunkeberg som får livet sitt fullstendig snudd på hodet. Min sønn fra 2020 er en del av et prosjekt der ti forfattere skriver en roman basert på et av de ti bud. Svingens bok er meget fritt basert på bud 4: «Du skal ære din far og din mor».

Forfatteren debuterte som dramatiker med hørespillet Det siste refrenget i NRK Radioteateret høsten 2001. Han har laget en rekke hørespillserier for barn: De tøffeste gutta (2003) Krutt i støvla (2006) og fire sesonger av Rappa (2019-20). Arne har i perioder jobbet med filmmanus, og også skrevet sangtekster for Jonas Fjeld på albumene Tidevann (2001), Hjemmeseier (2011) og singelen Vi veit aldri (2022).

Før han ble forfatter har Arne jobbet som journalist i blant annet Arbeiderbladet (nå Dagsavisen) og NTB, vært redaktør i musikkmagasinet BEAT og programleder i Canal+. Arne har dessuten vært redaktør av Forfatteren i årene 2004-2005, tidsskriftet til Forfatterforeningen, Oversetterforeningen og Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU). Han har tidligere vært seks år i styret for NBU og åtte år i styret til Norsk PEN. Nå sitter han i sin andre periode i NBU-styret. Arne var også med på å starte Forfatterforbundet. 

På begynnelsen av nittitallet jobbet han på spillefilmer i New York.

Forfatteren er ofte rundt på norske skoler der han snakker om lesing, egne bøker og har skrivekurs. Han har engasjert seg sterkt i debatten om unges lesevaner og jobber særlig med å få gutter til å lese flere bøker. I 2019 arrangerte han egen litteraturfestival om gutter og lesing: Gutta som aldri slutta. Dessuten har han i flere år reist rundt med en skummel Marg & bein-litteraturforestilling.

I perioden 2016-2021 laget han podcasten Svingens barnebokverden der han intervjuet andre barne- og ungdomsbokforfattere om deres karrierer. Til sammen har han hatt 100 forfattergjester.

Du kan sende ham en mail på forfatteren (krøllalfa) online.no. Han har dessverre ikke mulighet til å besvare alle spørsmål, men setter stor pris på all respons.

Bilder av Arne Svingen finner du HER.

Skriver du skoleoppgave om Arne Svingen, finner du svar på de vanligste spørsmålene HER.

Lydmuren omslag

revolverguttenPrimitive pungdyrMed beina på nakken

 

Det er stengt for kommentarer.