RSS

Skolebesøk

skolebesøkJeg får svært mange henvendelser om skolebesøk og større skole- og biblioteksturneer i Norge. Dessverre kan jeg ikke si ja til mer enn cirka ti prosent av henvendelsene jeg får. Men jeg vurderer hver enkelt henvendelse nøye og gir alltid svar. Det er veldig hyggelig å vite at jeg er ønsket på skolebesøk. Men send forespørselen på mail: forfatteren krøllalfa online.no.

I løpet av snart 25 år har turnert overalt i Norge. I byer og på småsteder, i all slags vær, vært på hundrevis av skoler, besøkt et enormt antall klasser og truffet titusenvis av elever. Det er fantastisk glede å få lov til å snakke om bøker og litteratur for norske barn og ungdom, og ikke minst har det vært lærerikt for meg. Tilbakemeldingene fra dere bruker jeg hver eneste dag når jeg skriver. Men det er ikke alltid jeg har muligheten til å reise til akkurat din skole. Likevel – kanskje en dag dukker jeg opp …

Hva liker barn og ungdom å lese?

De siste tjue årene har jeg startet hvert eneste forfatterbesøk i grunnskolen med to spørsmål til elevene.

Spørsmål 1: Hvem leser bøker på fritiden?

For jenter: på barneskolen leser 80 prosent på fritiden, mens på ungdomsskolen rundt 20.

For gutter: på barneskolen leser 70 prosent på fritiden, mens på ungdomsskolen rundt 5.

Det radikale leseskillet fra barnetrinnet til ungdomsskolen, har med én enkelt faktor å gjøre: Det er ikke lenger tøft å lese bøker. Dette skillet er mye sterkere for guttene, da bøker blir forbundet med verdier som står svakt i søkende ungdomsår.

Tester viser at guttene ligger mer enn et år etter jentene når det gjelder leseferdigheter. Når det står dataspill og sportsutstyr på ønskelistene, er jeg redd det hjelper lite å gå innom nærmeste bokhandel for å løse lesekrisen. Sjansene for at 15-åringen får en bok han slett ikke vil lese, er dessverre overhengende.

Dette er ikke bare fordi foreldre og besteforeldre ender opp med en bok de selv har hørt om (les: en klassiker), men også fordi de samme foreldrene som kjøper dataspill 18-årsgrense til 13-åringen, plutselig skal ha noe oppbyggelig når de går inn i bokhandelen.

Noen tusen skolebesøk har lært meg at det er mulig å trigge guttenes boknerve. Det finnes nemlig en masse bøker de aldri har hørt om. Som handler om akkurat det de interesserer seg for.

For mitt spørsmål 2 til elevene er: Hva liker dere å lese?

Akkurat som hos oss voksne, vil 80 prosent av elevene ha spenning, uansett kjønn. De resterende 20 prosentene fordeler seg mellom fantasy, tegneserier, fotball (guttene), hest (jentene), faktabøker og humor.

Guttene forteller at de ofte har lagt vekk bøker fordi de har vært for kompliserte eller kjedelige. Mange vil ikke gå løs på en bok som er for tykk og en del opplever historiene som svært gammeldagse. Dessuten synes de mange av spenningsbøkene er for snille og at omslaget ikke er særlig tøft. Noen klager på at vaskesedlene ofte ikke er konkrete nok – det er ikke lett å finne ut hva boka faktisk handler om. De skjønner heller ikke hvorfor nesten alle historier må ende godt, slik er det da ikke i virkeligheten.

Forfattere forbinder de med gamle mennesker, eller som en elev i femte sa til meg: – Jeg var sikker på at du brukte stokk.

Med andre ord: Guttene ligger noen sjumilssteg bak jentene i lesing fordi de ikke finner ferske spenningsbøker som er ganske lette å lese, ser kule ut og er tydelige på innholdet. Akkurat sånt som spillprodusentene er så gode på.

Mitt mål er å forandre litt på dette.

Arne Svingen, okt 2014Halloweenarrangement på et bibliotek i Akershus.
Svingen foredragArne Svingen holder også ofte foredrag om bøker og lesing for voksne. Her fra den årlige Lesekonferansen i Stavanger.

Arne Svingen under en Svingens mørke verden-opplesning på Deichman Bjørvika i 2022.
 

Det er stengt for kommentarer.