RSS

Serier for barn

Barn og unge liker serier. Elsker man en bok, vil man gjerne ha mer av det samme. Omtrent som voksne som vil ha flere bøker med samme krimhelt.

De fleste forlagsskapte serier er basert på en tanke om at bøkene passer for en bestemt alder, uavhengig av sjanger. Arne Svingens serier er enten basert på en bestemt karakter eller på en bestemt sjanger. Eksempler på sjangerbestemte serier er Marg & bein og Svingens mørke verden, hvor bøkene kan leses helt uavhengig av hverandre, men alle inneholder historier som er grøssere eller thrillere. Marg & bein er en serie med litt lengre historer, uten illustrasjoner. Svingens mørke verden er kortere romaner, illustrert av Torstein Nordstand. Mange barn har behov for bøker som er genuint spennende, men som ikke er svært tjukke eller ser veldig barnslige ut.

Svingen har også gjort noe lignende innenfor humor: Svingens gale verden. Her er det også relativt korte historier, illustrert av Henry Bronken. Det er ville, absurde og morsomme barnebøker med forskjellige hovedpersoner fra bok til bok.

De to Revolvergutten-bøkene handler derimot om Robin Hood Evensen, og bør nok leses i rekkefølge, akkurat som Adrians Atlas trilogien starter i bok 1 og avsluttes i bok 3. Hubert- og Bendik-bøkene kan derimot lese uavhengig av hverandre, selv om de har samme univers og persongalleri i bøkene.

Svært mange av bøkene til Arne Svingen er enkeltstående titler. Et av de spørsmålene forfatteren får fra leserne om disse romanene, er om det kommer flere bøker om de samme personene. Men noen historier og karakterer passer bare til denne ene boka. Forfatteren skriver bare flere bøker hvis han helt sikker på at han har en idé som er like god eller bedre enn historien i den originale boka.

At leserne ønsker seg serier er ikke vanskelig å forstå. Dessuten er barn og unge vant til at bøkene kommer i serier. Men en av de største utfordringene er å få gjort leserne oppmerksomme på at det har kommet en ny bok i en serie. For offentligheten rundt barne- og ungdomslitteratur er som kjent svært begrenset, og ungene leser jo uansett sjelden aviser, verken på nett eller papir. En del bokhandlere er også flinke til å gjemme bort nye bøker. Og ikke alle lærere og biliotekarer er godt orientert om hva som skjer på barnelitteraturfronten. Forhåpentligvis hjelper det noe å følge med på denne hjemmesiden, da alle nyheter om Arne Svingens bøker publiseres her først.

Pengene eller livetBenny-BobEspen Askeladd og Sydenkongenmb-tre-midnattsgrossVFG2hubert som nissetufsBasic CMYK

 

Det er stengt for kommentarer.