RSS

Alt jeg skylder deg er juling

Nominert til Kritikerprisen.

Jeg knocker ikke ned gamle folk. Jeg slår ikke jenter, barn eller hunder. Ikke handikappede, kortvokste eller feiginger som aldri slår tilbake heller. Jeg kliner ikke til folk som ikke fortjener det. Ikke slår jeg fordi jeg er full eller har kjørt i meg dop. Jeg slår ikke bare for å slå. Jeg slår ikke engang alle som fortjener det. Og jeg sparker ikke folk i hodet når de allerede ligger på bakken og ynker seg.

Men jeg slåss.

Møt Herman. Han som har sårskorper på knokene. Og som nekter å si unnskyld.

Møt Silje. Hun som har laget en helt spesiell navneliste.

Er det ikke på tide at noen tar igjen?

Boka utkom i Norge i januar 2019.

Romanen er også solgt til Danmark, der den utkom høsten 2019 under tittelen «Du kan få nogle bank».

«Det som gjør boken god og interessant er de mange lagene med problemer og relasjoner som overlapper og avløser hverandre. Vi ser ikke hele bildet før mot slutten av boken. (…) Er dette sosialrealisme, voldsestetikk, Thelma & Louise, eller den slitne krigerens ærerike oppreisning? Denne tvetydigheten er bokens største styrke, og gjør dette til en av Svingens beste bøker.» Aftenposten

«Alt jeg skylder deg er juling» er ikke hans første bok om frustrert ungdom. Men det er en av hans beste. (…) I «Alt jeg skylder deg er juling» synes jeg han treffer med miksen av indre og ytre spenning. Hermans moralske forbehold, når det virkelig baller på seg, gjør hans valg på bokens siste side troverdig. Dialogene er naturligere enn jeg har lest hos Svingen på lenge. Bildebruken original.» NRK

«Herman slår. Men hvorfor slår Herman? Arne Svingen flytter blikket fra offer til overgriper i det som må være en av hans sterkeste ungdomsromaner hittil.» Barnebokkritikk.no

«Språket hans er frodig og heftig, ja ofte spruter det ­energi som en rista sjampanjeflaske. Man må bare smile ­anerkjennende, selv om det også er vold som skildres. Fordi det er så språklig kreativt. Dialogene er kvast hogget og framdriften er ­upåklagelig. Med en effektiv bruk av «cliffhangere» er det vanskelig å finne naturlige stoppe­steder i boka. (…) Ei bok som er viktig ikke bare fordi den er drivende godt skrevet.» Vårt Land

«Dialogen dem imellom sikrer herlig driv i lesingen og viser utviklingen i forholdet deres. (…) Arne Svingen slår et drøyt slag for utsatt og aggressiv ungdom.» Terningkast 5, Bergens Tidende

«Sjekk ut denne!» VG

«Svingens bok er mørk og urovekkende, nyansert og tankevekkende, utført i korthogde setninger som speiler hovedpersonens språk og væremåte.» Nominasjonsteksten til Kritikerprisen

«En hardtslående og realistisk ungdomsroman. (…) Arne Svingen gir leserne et innblikk i unge voldsmenns tanker og følelser, både på godt og vondt.» Sandefjords blad

«Alt jeg skylder deg er juling er en pageturner og en av Svingens beste ungdomsbøker til nå.» Foreningen !les

“Velskrevet og barsk YA om hævn og identitet og om de ting, der former et menneske. Svingen kan noget med personer; de føles levende og autentiske.” DBC, Danmark

Omslaget er designet av Halvor Bodin.

Den finnes også som lydbok innlest av Joakim Gunby.

 

Det er stengt for kommentarer.