RSS

MARG & BEIN

margogbein

Arne Svingen har i perioden 2007-2017 skrevet ni bøker i Marg & bein-serien. Det er: Dødelig blitz, Skalleknus, Fingeren, Den aller ondeste, Rattus Norvegicus, Ropet i skogenDen forfulgte, NaskerneSkrekkens hus og Utsikt til døden. I tillegg finnes det Marg & Bein-bøker med grøssernoveller – Korte grøss 1, 2, 3 og 4 – der alle tre forfatterne deltar. I 2016 kom Tre midnattsgrøss, der hver av Marg & bein-forfatterne har skrevet hver sin halvlange historie. Svingens bidrag heter Skyggene i skogen. Den nyeste Marg & bein-romanen fra Arne Svingen er Utsikt til døden. Våren 2019 kom det en ny bok med korte historier – 8 grøss – og en helt ny Marg & bein-forfatter: Tom Egeland.

Dagbladet om «8 grøss»: «Nå er forfatterstaben fornyet. Jon Ewo, som har vært med siden starten i 2007, gir stafettpinnen videre til spenningsforfatter Tom Egeland. Sammen med Arne Svingen og Ingunn Aamodt sørger han for at serien – nå med «8 grøss» – fortsatt serverer kvalitet og grufullhet til barna. Serien spenner fra realistisk spenningslitteratur, til fortellinger om det som skjer i utkanten av virkeligheten og bortenfor, med spøkelser og zombier. I «8 grøss» bidrar alle tre forfatterne med kortfortellinger som varierer fra det virkelighetsnære til det overnaturlige. Arne Svingens to fortellinger ligger tettest opp til virkeligheten og tar utgangspunkt i samfunnsfenomener. «Killerklowns» og nettkontakt er stikkord. I «Nettvennen» oppsøker Jonas jenta han har chattet med. Hun viser seg å være en stiv, monotont-snakkende skikkelse og en nikkedokke for faren, som ikke vil slippe Jonas ut av huset igjen. Grøss. (…) Det skumleste er at fortellingene setter spørsmålstegn ved de tryggeste av alt: vennene dine, familien din, de voksne. Denne uhyggelige usikkerheten gjør «8 grøss» til treffsikker skrekkfiksjon som vil få det til å gå igjennom marg og bein på barna.» Terningkast fem

Skrekkens husTil sammen finnes det 35 titler i serien.

Det er forfatterne Ingunn Aamodt, Jon Ewo og Arne Svingen som har funnet opp Marg & bein-konseptet. De første ti årene var det bare disse tre forfatterne som skrev for serien. Men Jon Ewo besluttet å vie sin skrivetid til andre prosjekter, og Tom Egeland har kommet inn som ny forfatter.

Alle bøkene inneholder avsluttende historier, så du trenger ikke lese dem i rekkefølge. Bøkene er på omkring 90-130 sider med relativt korte kapitler. De første bøkene kom ut i 2007.

Bøkene har de siste årene blitt svært populære og de fleste titlene har kommet i flere opplag. Alle bøkene finnes som lydbøker og på Storytel. Svingens bøker er blant annet lest av ham selv og Dennis Storhøi. I tillegg har det kommet flere samleutgaver av bøkene i papirutgaver, nå sist en 2 i 1-bok med Dødelig blitz og Rattus norvegicus.

I en avstemning blant leserne ble Dødelig blitz kåret til den beste Marg & bein-boka til nå.

Marg & bein har sin egen hjemmeside. Her er det Marg & bein-nyheter, utdrag fra alle bøkene og masse Marg & bein-informasjon. Den finner du HER.

Marg & bein utkommer på Cappelen Damm forlag. Les mer om Marg & bein på forlagets egen temaside HER. Der kan du også kjøpe bøker.

Marg & bein-serien kommer også ut i Danmark – under tittelen Marv & ben. Fra 2021 kommer også bøkene ut i Sverige på forlaget Bonnier Carlsen.

Jon Ewo er forøvrig forfatteren bak Otto Monster-bøkene og en svært lang rekke populære romaner for barn og unge. Ingunn Aamodt er også kjent for bøkene om Pulverheksa og Malena Evensen. Hun vant i 2010 Arks barnebokpris for Marg & bein-boka Dukken, stemt fram av 10.000 lesere. Trioen har turnert mye på norske skoler med en egen Marg & bein grøsserforestilling. Tom Egeland er kjent for en rekke bøker, både for voksne og barn, deriblant alle spenningsbøkene om Bjørn Beltø.

Arne Svingens motto er: «Alle fortjener et lite mareritt iblant.»

Olve Askim laget omslagene på Marg & bein-bøkene. Les mer om ham HER. På de siste bøkene er det Simon Nyhus som har illustrasjonene på omslagene. Samme illustratør som tegner i Svingens mørke verden fra og med 2021. Les mer om ham HER.

Les Cappelen Damm-artikkel om Marg & bein

Husk at Svingens mørke verden – Arne Svingens serie med skumle lettlestbøker – også har egen hjemmeside.

korte grøss 2Tre midnattsgrøss

 

FINGEREN
 
 
 
 
Skalleknus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
korte grøss 3Korte grøss 4
 

Det er stengt for kommentarer.