RSS

Skoleoppgave

Skriver du skoleoppgave om Arne Svingen?

Her svarer han på noen av de vanligste spørsmålene:

Hvor i landet kommer du fra?

I 1967 ble jeg tatt imot av katolske nonner på Vor Frue Hospital midt i Oslo sentrum. Jeg vokste opp på Grorud, som er en drabantby på Oslos østkant. Der gikk jeg på Grorud skole, deretter Groruddalen ungdomsskole og så på Bredtvet videregående. Jeg har en yngre søster som bor i Arizona i USA. I dag bor jeg på Meyerløkka i Oslo sentrum og her har jeg bodd siden midten av nittitallet.

Hvordan var oppveksten din?

Jeg hadde en veldig aktiv oppvekst. På barneskolen spilte jeg fotball hver dag og på ungdomsskolen begynte jeg å spille i band. Jeg hadde mange kamerater, for lykkeligvis var det mange gutter på samme alder som bodde i nabolaget mitt på nedre Grorud. Vi hadde en gjeng vi kalte Pøbelkomiteen og et fotballag vi kalte Leeman United, oppkalt etter de to favorittklubbene våre Leeds United og Manchester United. Hjemme var det middag klokka halv fem og noen ganger fikk jeg favorittmaten: pannekaker! I dag er nok favorittmaten sushi eller tikka masala. På skolen likte jeg godt å skrive stil, særlig når jeg fikk bruke fantasien min til å fortelle historier. Jeg begynte på min første bok da jeg var cirka ti år. Den ble veldig kort – og veldig dårlig. Og handlet om cowboyer. Men det var god trening. Jeg har alltid elsket å finne på historier.

Når begynte du å skrive bøker på fulltid?

Jeg sluttet i jobben min i 1997 for å skrive på heltid. Jeg visste selvsagt ikke om noen ville ha historiene mine, men jeg ville gjøre mitt aller ytterste, og da kunne jeg ikke ha en annen jobb ved siden av. Heldigvis gikk det over all forventning. Ja, nå har det faktisk blitt over 100 bøker. Det tallet hadde jeg aldri trodd at jeg skulle nå.

Er bøkene dine basert på ting du har opplevd selv?

Svært lite er basert på egne opplevelser. Bortsett fra voksenromanen ”Pøbelkomiteen”, som handler om min egen oppvekst på Grorud. Resten er fri fantasi. Som forfatter må jeg være flink til å notere ned ideer, for disse kan dukke opp overalt og når som helst. Jeg har mange notatbøker med ideer som kanskje kan bli til bøker en dag.

Leste du mye som barn?

Som andre Grorud-gutter drev jeg med epleslang, fotball, postkassesprenging, generelle pøbelstreker og så skrekkfilmer på VHS, men fikk også tid til å lese bøker, og har vel aldri lest så mye som jeg gjorde i skoleårene. Ofte fikk jeg bare lest litt på senga før jeg sovnet, men jeg kom meg gjennom mange bøker. Det var da jeg oppdaget hvor viktig litteratur er for å utvikle fantasien og hvilke utrolige reiser man kan foreta i bøkenes verden. Iblant leste jeg også noen riktig dårlige bøker, og det er kanskje de som har gjort at jeg er forfatter i dag. De ga meg nemlig lyst til å skrive de bøkene jeg selv manglet.

Hadde du en favorittforfatter?

Roald Dahl var – og er – en favoritt.

Har du en favoritt blant dine egne bøker?

Jeg klarer ikke å velge blant mine egne bøker. Husk: det er jeg som har skrevet dem. Jeg vet jo alt som skjer på hver eneste side. Men må jeg velge, vil jeg si den siste. Siden jeg akkurat har jobbet med den, er det den jeg har et nærest forhold til. For å se hvilken som er den siste må du kikke på spalten til høyre på siden eller gå HIT.

Var du som Hubert da du var barn?

Egentlig ikke. Men jeg hadde en lærer på Grorud skole som Nilsen er basert på.

Likte du skumle historier?

Ja, jeg elsker å bli skremt. Problemet var det nesten ikke fantes skumle historier for barn. Det var da jeg kom på ideen om at jeg kanskje skulle skrive historiene jeg selv ikke fikk når jeg ble eldre.

Var du god på skolen?

Jeg var god i fagene jeg likte, men litt lat i de fagene jeg ikke var så begeistret for. Norsk likte jeg godt, særlig stiloppgaver der jeg fikk bruke fantasien min. Matte var verst. Det liker jeg fortsatt ikke. Dessuten hadde jeg en mattelærer som stadig sendte meg på gangen på ungdomsskolen.

Har du barn?

Ja, en datter som er født i 1998. Hun heter Marlene.

Skriver du på en bok nå?

Ja, jeg holder alltid på med en ny historie. Enten utvikler jeg historien i hodet mitt eller jeg holder på med selve skrivingen – eller bearbeide noe jeg har skrevet.

Hva handler bøkene dine om?

Jeg tar stadig opp nye temaer i bøkene mine. Det er ikke én sjanger jeg liker bedre enn andre. Den gode ideen avgjør hva slags type historie det blir.

Hvorfor skriver du så mye forskjellig?

Fordi jeg liker å utfordre meg selv. Jeg er glad jeg slipper å skrive bare en type litteratur. Dessuten er det lærerikt og gjør skrivehverdagen interessant. Jeg har alltid masse ideer liggende som kanskje kan bli til en bok en dag. Det morsomste som finnes er å jobbe med nye ideer.

Hva liker du best å skrive av barnebøker, ungdomsbøker og voksenbøker?

Jeg er veldig glad for at jeg får skrive for forskjellige aldre og i varierende sjangre. Men må jeg velge – noe jeg heldigvis slipper – ville jeg nok skrevet barnebøker. Ingenting slår måten jeg kan bruke fantasien på som forfatter av barnebøker.

Hvor henter du inspirasjonen din fra?

Samtaler, opplevelser, reiser, mennesker, filmer, bøker og masse, masse annet. Noen ganger vet jeg ikke hvor inspirasjonen kommer fra. Det er veldig fint med inspirerte dager. Da får jeg gjort mye. Men det er dessverre temmelig få av dem. Derfor må jeg skrive på dager hvor jeg heller ikke føler meg spesielt inspirert også. Jeg prøver å skrive litt hver dag.

Hvorfor bruker du så mye tid på å få gutter til å lese bøker?

Fordi jeg mener at gode bøker gir deg noe helt spesielt, noe som ingen burde være foruten. Det finnes ikke én bok som passer for alle, men det finnes alltid én bok som passer for deg. I tillegg blir du god til å lese og skrive. Dessverre leser guttene færre bøker enn jentene og jeg vil gjerne at guttene også skal få disse fantastiske opplevelsene.

Har du gått på noen forfatterskole?

Nei, men jeg har alltid lest og skrevet mye. Det er dessuten utrolig inspirerende å lese andres bøker, særlig de gode. Iblant kan det faktisk være inspirerende å lese de dårlige også, for å finne ut hvordan jeg ikke skal skrive.

Har du noen annen utdannelse?

Jeg har gått noen år på Universitetet i Oslo der jeg blant annet studerte historie og russisk. Jeg har i tillegg studert russisk i ett år ved Universitetet i St. Petersburg, Russland. Dessuten bodde jeg ett år i New York og jobbet på amerikanske spillefilmer.

Har du noen andre interesser?

Jeg er veldig interessert i musikk og film. Jeg spiller alltid musikk på anlegget mens jeg jobber. Gjerne høyt!

Driver du med noen idrett?

Jeg spiller squash et par ganger i uka og sykler en del. I mange år spilte jeg basket, men etter hvert skadet jeg meg så mye at jeg nå har lagt det på hylla. Uansett, det gjelder å holde seg i form når man sitter så mye stille og skriver.

Hvor høy er du?

194 centimeter.

Trenger du bilder av Arne Svingen, finner du det HER.

HER er en oversikt over bøkene Arne Svingen har skrevet – med linker for mer info.

Se også oversikt over priser og oversettelser til andre språk.

 

 

Det er stengt for kommentarer.