SPENNINGSBØKER FOR BARN
Noen tusen besøk i norske klasserom har lært meg at ingenting trigger leselysten hos barn mer enn spenningsbøker. Hver time starter jeg nemlig med to spørsmål: Hvem leser bøker på fritiden? Og hva liker dere å lese?
Hele 80% svarer en bok eller sjanger som kommer innunder kategorien spenning. Noen vil ha rene grøssere, andre ønsker historier med en sterk og tydelig spenningsmotor. De resterende 20 prosentene har andre bokfavoritter: humor, faktabøker, fantasy, fotball og hester.
Svingens mørke verden er et forsøk på å lage noe skikkelig skummelt for barn i de første skoleårene. Min er erfaring er at de fleste unger ikke synes et lite, uskyldig mysterie på gården til bestemor er nok. Akkurat som voksne, vil de kjenne på sitringen ved å befinne seg i et grøsserunivers. Det er en trygg måte å prøve ut grensene sine på.
Bøkene i Svingens mørke verden har alle barn som hovedpersoner. Jenter og gutter. Alle bøkene er illustrert. Noen historier er realistiske, andre inneholder overnaturlige fenomener. Men felles for alle bøkene er et enkelt språk, en tydelig historiestruktur og, viktigst av alt, de inneholder ting barn synes er skumle. Som regel går det bra til slutt, men ikke alltid. Jeg har nemlig ofte opplevd at barn har etterlyst bøker som ikke ender godt. Hvorfor? Fordi det er sånn livet er. Og muligheten for at det kan gå skikkelig galt skaper spenning! Dessuten tilhører det sjangeren: I en grøsser kan det faktisk gå fryktelig galt med hovedpersonen til slutt.
Marg & bein-serien er i utgangspunktet beregnet for litt eldre barn og ungdom. Her er det lengre og litt mer komplekse historier og de er ikke illustrert. Serien har eksistert siden 2007 og har etter hvert blitt svært kjent blant unge lesere.
Iblant skriver jeg også spenningsbøker som ikke passer inn i noen av disse seriene. Som en av mine mest populære bøker, «Tause skrik», fra 2001 eller ungdomsthrilleren «Man dør litt hver dag» fra 2016. Som ung elsket jeg spenningsbøker som virkelig fikk nakkehårene til å reise seg. Problemet var bare at det fantes altfor få av dem. Nå forsøker jeg å gjøre noe med det.
Målet mitt er å få flere unge til å lese skjønnlitterære bøker. Får man denne vanen som barn, er det store sjanser for at man plukker opp igjen bøkene som voksen, selv om man skulle ha noen bokfrie år som ungdom. Ikke bare blir man flink til å lese og skrive, men man får også utforsket egen fantasi og evnen til å leve seg inn i andres liv. Disse bøkene inngår derfor i mitt store prosjekt: Få ungene til å lese skjønnlitteratur!
Barn er like forskjellige som voksne. Noen tåler mye. Noen tåler lite. Mange vil ha korte historier som går rett inn i spenningen, andre vil ha tykke bøker med mange karakterer og lange handlingsløp. Barn er ofte veldig tydelige på hva de liker – og ikke liker. Lytt til dem. Forhør deg litt med barnet før du går i bokhandelen. Ikke alle barn liker skumle historier, men det er faktisk veldig mange som virkelig elsker dem. Dessuten: Det er faktisk ikke sikkert at ditt barn vil ha det samme som du selv likte som barn. Akkurat som voksne kjøper de siste dataspillene til barn og unge, kan det være en veldig god idé å prøve noe nytt og moderne innen litteraturen også. Barnelitteraturen har beveget seg mye siden femti-, seksti- og syttitallet.
Både Marg & bein og Svingens mørke verden er ikke serier med noen form for aldersgrense. Dette er bøker som skal gi leselyst og som gjør hverdagen akkurat litt mer spennende. Erfraringen viser at de er like populære blant gutter som jenter.
Skal jeg være helt ærlig, så unner jeg alle barn et lite grøss iblant.
Hilsen Arne
Les Arne Svingens kommentar «Øksemordere og kannibaler» fra 2016 om spenning og grenser i barnlitteratur