RSS

«Veldig, veldig leseverdig!»

24 mai

Romanen «Unike Edgar» er ute i både Sverige og Danmark og får svært gode anmeldelser i begge land. I både Sverige og Danmark har de tjenester som anmelder bøker for bibliotekene og betyr svært mye for innkjøp av litteratur til samlingene. I Sverige gir BTJ fem av fem (= briljant!) og skriver: «I denna bok gör författeren något så ovanligt som att låta en pojke med Downs Syndrom inneha huvudroll och berättarjag. 13-årige Edgar är, som titeln anger, unik och mycket trovärdigt beskriven. Med sina funderingar, sin generositet och sitt varma hjärta i kombination med en stor portion kramighet tar han sin omgivning med storm. Ingen kan låta bli att tycka om honom och hans klarsynta rättframhet, dock undantaget hans egen familj som ombesörjt att han inte bor hos dem. Några killar på skolan försöker lura Edgar att göra dumma saker, men han vet vad som är rätt och fel krånglar sig ur situationerna. Samtidigt vill han vara vän med dem vilket, i alla fall inledningsvis, blir helt på gängledarens villkor. När de utnyttjar honom för att göra den äldre mannen som kallas Arge-Lars riktigt ilsken går allt överstyr. Den spännande berättelsen är välskriven, rakt på sak och mycket tänkvärd. Dialogen mellan Edgar och Lise som arbetar på hans boende är helt ljuvlig. Unika Edgar är mycket, mycket läsvärd!» I Danmark skriver tjenesten DCB: «Bogen giver et troværdigt og reelt billede af, hvordan det er at være barn med Downs syndrom. Historien er fortalt i et fint sprog, der tydeligt bærer præg af at skulle formidle en fortælling fra en med Downs. Edgar har et stort hjerte og han vil gerne gøre alle glade, men det er ikke altid, man kan det. De varmeste anbefalinger.»

 
Kommentarer er skrudd av for «Veldig, veldig leseverdig!»

Skrevet av den 24 mai , 2022 i unike edgar

 

Det er stengt for kommentarer.