RSS

Kulturkollisjoner og gode dialoger

15 apr

Klassekampen har anmeldt «Cash Money» og skriver blant annet: «Mye av moroa i denne boka ligger i dialogene, som på sitt beste har Klaus Hagerupske kvaliteter. Kulturkollisjonene mellom Edvin og hans nye venner, Sabina og Benito, byr på mange muligheter for situasjonskomikk, og Svingen passer også på å legge til noen doser med action. Såpass mye at faren på et tidspunkt frykter at sønnen er blitt «hjernevasket av kommunistene på østkanten», faktisk. Noe mora for øvrig kan forsikre om at ikke er tilfelle: «Det er bare blitt mye for pappa», trøster hun. «Mye for pappa» handler ikke bare om konkursen, men også om sønnens planer, som selvsagt ikke skal avsløres her. La oss bare si at det innebærer å bryte loven, noe Edvin overraskende nok får oppbakking til fra mora. Hun forsikrer ham om at ikke alle som gjør noe ulovlig, blir forbrytere av den grunn: Noen ender bare opp med å gjøre en forskjell og bety noe for andre mennesker. Når planene etter hvert materialiserer seg, fører det også til inngripen fra politiet. Etter å ha blitt bedt om å tenke på hvor mye de selv tjener i året, får de en rask leksjon i klassesamfunnets barske realiteter, fra en som har sett det både oven- og nedenfra. «Jeg lurer på, da dere gikk på politiskolen, sa læreren da at bare fordi det fantes en lov skulle man slutte å bruke hodet?», spør Edvin, som oppfordrer dem til å tenke litt mindre på hva som er ulovlig, og litt mer på hva som er fornuftig. Så hva er dommen? Svingen skriver bedre, morsommere og med langt større teft for dialoger enn hva David Walliams gjør – og med noen sparsomt utporsjonerte kommentarer som kan innby til sann refleksjon. Og med en liten oppmuntring til sivil ulydighet kan den kanskje også motivere en navlebeskuer eller to til å løfte blikket, heve hodet og bryte ut av den der helvetes positive psykologien littegrann.» Les mer om boka

 
Kommentarer er skrudd av for Kulturkollisjoner og gode dialoger

Skrevet av den 15 april , 2023 i cash money

 

Det er stengt for kommentarer.